LONDEN - Het Britse telecombedrijf Cable & Wireless trekt zich definitief terug uit de Verenigde Staten. Bovendien zullen medewerkers in Groot-Brittannië hun baan kwijtraken. Dat maakte de directie woensdag bekend bij de presentatie van dramatische jaarcijfers.

Uit de cijfers blijkt dat Cable & Wireless in het op 31 maart afgesloten boekjaar een verlies voor belastingen leed van 6,4 miljard pond (9 miljard euro). Dat is veel meer dan de 4,55 miljard pond verlies in het voorgaande boekjaar. De omzet daalde van 5,75 miljard pond naar 4,4 miljard pond (6,2 miljard euro).

Het vertrek uit de VS, waar C&W met verlies draaide, komt voor analisten niet onverwacht. Vorig jaar maakte het bedrijf al bekend dat het zich grotendeels zou terugtrekken op Britse bodem.

Het concern maakte tijdens de internethype een enorme groei door. Het stootte eind jaren negentig telecombelangen af en investeerde onder oud-topman Graham Wallace flink in het internetdataverkeer. Veel andere bedrijven deden dat ook. Doordat de internetmarkt in 2000 inzakte, liep de strategie op een drama uit en moest Wallace begin dit jaar het veld ruimen.