AMSTERDAM - De producent van navigatiesystemen TomTom heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om de producent van digitale kaarten Tele Atlas voor 2,9 miljard euro over te nemen.

Dat maakte eurocommissaris Neelie Kroes van mededingingszaken woensdag bekend. De Europese Commissie stelt geen voorwaarden.

Het oordeel van Kroes heeft maanden langer op zich laten wachten dan de bedrijven hadden gehoopt. TomTom wilde de overname aanvankelijk in 2007 afronden, maar Kroes gelastte een aanvullend onderzoek naar de gevolgen van de transactie voor de concurrentie op de navigatiemarkt.

Innoverende producten

Kroes stelt nu dat de overname de concurrentie op de Europese markt niet in belangrijke mate beperkt. Zij verwacht dat de combinatie TomTom en Tele Atlas innoverende producten voor de navigatiemarkt zullen opleveren. Daarmee volgt de voormalige VVD-bewindsvrouw de zienswijze van TomTom.

Kroes wijst erop dat klanten van Tele Atlas naar concurrent Navteq kunnen overstappen als TomTom de kaarten van de Bossche producent voor zichzelf houdt. Volgens de eurocommissaris snijdt TomTom zichzelf daarmee in de vingers. Het verlies aan omzet bij digitale kaarten zou niet kunnen worden gecompenseerd door extra verkoop van navigatiesystemen.

Lagere kostprijs

Met de acquisitie wil TomTom de productie van kaarten in eigen hand nemen. Het bedrijf rekent erop dat dit betere kaarten oplevert tegen een lagere kostprijs. De kostenvoordelen die voortvloeien uit de overname wil TomTom investeren in uitbreiding van de dekking van de kaarten van Tele Atlas.

TomTom kreeg vorig jaar oktober al toestemming van de Amerikaanse autoriteiten voor de overname. De Europese Commissie moet nu nog oordelen over de overname van Navteq door Nokia. Het Finse concern is bereid om 8,1 miljard dollar te betalen voor de grootste rivaal van Tele Atlas.

Concreet bod

Navteq en Tele Atlas bedienen het grootste deel van de markt voor digitale kaarten. In Nederland is op dit vlak ook nog AND actief, maar deze Rotterdamse producent zou kaarten afleveren die niet kunnen wedijveren met de concurrentie. AND heeft zich wel geregeld in de etalage gezet. Tot een concreet bod is het tot dusver niet gekomen.

Op de beurs in Amsterdam werd het besluit van Kroes in eerste instantie met gejuich ontvangen. Het aandeel TomTom schoot enkele procenten omhoog, maar aan het begin van de middaghandel noteerde de koers 0,5 procent lager. TomTom was de afgelopen tijd al in koers gestegen na berichten dat de Europese Commissie haar fiat zou geven. Tele Atlas won op de beurs in Amsterdam ruim 2 procent en koerste iets onder het bod van 30 euro per aandeel.