SAN FRANSISCO - Autofabrikant DaimlerChrysler zal in het tweede kwartaal een verlies lijden van ongeveer 1 miljard euro. De kortingen waarmee het bedrijf in de Verenigde Staten auto's aan de man probeert te brengen, beginnen hun tol te eisen, aldus het Duits-Amerikaanse concern.

In een verklaring die dinsdagavond werd uitgegeven, zegt DaimlerChrysler het lopende kwartaal een verlies te zullen lijden van 1,15 miljard dollar. Verder zal het "moeilijk" worden om over het hele jaar 2 miljard dollar winst te boeken, de winstdoelstelling die het concern eerder had geformuleerd. Na de bekendmaking van het nieuws kreeg Daimler een lagere waardering voor de kiezen van zakenbank JP Morgan.

Met de flinke kortingen volgde DaimlerChrysler dit jaar het voorbeeld van de grote concurrenten Ford en General Motors. Deze bedrijven lokten klanten door renteloze financieringen uit te schrijven. Zij kwamen eerder dit jaar ook in de problemen. Tijdens de Irak-oorlog daalden de verkopen, waardoor ze met flinke voorraden kwamen te zitten. Beide bedrijven zullen hun productie in het derde kwartaal omlaag brengen.