AMSTERDAM - Heineken maakt kans het Britse Carling Brewers over te nemen. Dit blijkt uit een 'short list' die is uitgelekt naar de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. De lijst is opgesteld door het Belgische bierconcern Interbrew, dat Carling moet verkopen.

Heineken weigerde vrijdag commentaar. Een woordvoerster verwees naar de presentatie van de halfjaarcijfers in september, toen topman K. Vuursteen aangaf belangstelling te hebben voor Carling. Die belangstelling is er nog steeds, aldus de zegsvrouw. Of Heineken een bod heeft uitbracht, wilde ze niet zeggen.

Carling is voor Heineken een interessante prooi omdat deze een sterke Britse positie heeft met gewone pils. Samen zouden ze de op een na grootste brouwer van Groot-Brittannië worden met een marktaandeel van 24 procent, aldus The Wall Street Journal vrijdag.

Heineken moet concurreren met het Amerikaanse Coors Brewing en het Britse Apax Partners. Ook een Brits consortium bestaande uit Cinven en CVC Capital Partners komt op het lijstje voor.

Afgelopen zondag meldde The Sunday Telegraph nog dat ook Grolsch tot dit consortium behoort, maar de brouwer uit Twente heeft dit ontkend. Het Amerikaanse Constellation Brands, eerder nog gezien als een grote concurrent van Heineken, zou zijn afgevallen.

Analisten schatten dat Carling 1,2 miljard pond (f 4,3 miljard) gaat opbrengen. Interbrew moet de brouwer op last van de Britse mededingingsautoriteiten verkopen. Carling behoort tot de boedel van Bass Brewers, dat vorig jaar augustus door de Belgen is overgenomen voor 2,3 miljard pond.

Interbrew mag wel de Noord-Ierse en Schotse activiteiten van Bass Brewers houden, evenals de wereldwijde rechten op de merken Tennent's en Bass Ale. Voor eind februari moet Interbrew Carling verkopen.