DEN HAAG - Fusies in de zorg tussen bijvoorbeeld ziekenhuizen zijn juist goed voor de kwaliteit van de zorg. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) concludeert dat in het rapport Schaal en Zorg waarover de Volkskrant woensdag heeft geschreven.

De RVZ deed onderzoek naar de maatschappelijke effecten van fusies in de zorg omdat de Tweede Kamer de laatste tijd steeds kritischer wordt over de golf van fusies die sinds enkele jaren over de zorgwereld spoelt. De Kamer wil zelfs een fusie in de zorg blokkeren.

Fusies zorgen er, volgens de RVZ, voor dat instellingen meer tijd en geld hebben voor verbetering van de kwaliteit van zorg.

De RVZ concludeert dat er bij gefuseerde instellingen de laatste jaren alleen maar meer vestigingen zijn bijgekomen. Dat betekent dat de zorg beter bereikbaar is geworden voor patiënten.

Betere kans

De RVZ benadrukt dat patiënten die in grote, gespecialiseerde ziekenhuizen worden behandeld, vaak een betere kans op genezing hebben.

Als voorbeeld noemt voorzitter Rien Meijerink in de Volkskrant vrouwen met eierstokkanker. Zij hebben in gespecialiseerde ziekenhuizen 30 tot 40 procent meer kans op genezing dan in kleinere ziekenhuizen.

Meijerink verbaast zich erover dat de Tweede Kamer steeds negatiever oordeelt over schaalvergroting. Volgens hem laten de Kamerleden zich beïnvloeden door de SP die tegenstander is van marktwerking in de zorg.