UTRECHT - Woensdag en donderdag rijden in het grootste deel van het land geen streekbussen. De chauffeurs staken voor een beter salaris.

Volgens FNV Bondgenoten rijdt woensdag 95 procent van de streekbussen in het gehele land niet. In de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Dordrecht rijden alleen de stadsbussen, maar de streekbussen naar de steden toe staan stil.

Om verwarring bij de reizigers te voorkomen laten ook de vervoerders in Limburg, Friesland en de Achterhoek geen streekbussen rijden, aldus de vakbond. De chauffeurs in die gebieden vallen onder een andere cao.

Tevreden

Het CNV is tevreden over het verloop van de actie. In meer dan veertig van de vijftig remises is het werk neergelegd. "Vestigingsmanagers hebben ervoor gekozen om alle bussen binnen te houden.

Anders wordt het buitengewoon onoverzichtelijk, niet in de laatste plaats voor de reiziger die in 'the middle of nowhere' kan stranden als de ene bus wel rijdt, maar de volgende niet", aldus de bond.

Kaartjes

De tweedaagse staking volgt op de publieksvriendelijke acties van de afgelopen feestdagen. Toen controleerden de chauffeurs de kaartjes niet en konden mensen gratis reizen. Voor later deze maand staan nog meer acties op stapel. Dan is op enkele dagen het vervoer tijdens de spits gratis en rijden buiten de spits geen bussen.

Als het conflict volgende week nog niet is opgelost, zullen de actievoerders scholieren die examen moeten doen en op tijd moeten arriveren, ontzien. "We rijden dan wel in de spits", aldus de FNV-woordvoerder.

Rover

De reizigers hebben er woensdag volgens vakbond CNV begrip voor dat de streekbussen niet rijden. "Ze zien het als een logisch vervolg op de eerdere actie waardoor ze gratis mochten reizen", aldus de CNV-onderhandelaar.

Reizigersvereniging Rover betreurt de staking echter en vindt dat de reiziger de dupe wordt van een conflict waaraan hij part noch deel heeft. Volgens Rover hadden de vakbonden langer kunnen doorgaan met publieksvriendelijke acties als gratis reizen.

"Het is jammer dat de vakbonden en de directies van de streekvervoerders hun conflict over de cao niet hebben opgelost."