DEN HAAG - Nog eens zes ziekenhuizen moeten stoppen met het uitvoeren van slokdarmkankeroperaties. Zij moeten deze per 1 juli staken omdat ze de norm van minstens tien operaties per jaar niet halen.

Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag in de Tweede Kamer. Eerder werd al bekend dat elf ziekenhuizen met deze operatie moeten ophouden omdat ze er niet genoeg uitvoeren.

Uit nader onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar tien ziekenhuizen die zeiden net boven de norm te zitten, bleek dat voor zes instellingen toch niet het geval te zijn.

Consumentenbond

De VVD verweet de minister dat de inspectie pas ging optreden na een publicatie van de Consumentenbond over ziekenhuizen die niet alleen voor slokdarmoperaties, maar ook voor ingrepen aan de aorta onvoldoende ervaring hebben om die uit te voeren.

Norm

Klink erkende dat de IGZ op een aantal terreinen nog wat strakker de vinger aan de pols moet houden, maar juist niet bij de slokdarmoperaties. Daar ziet de inspectie juist streng toe op het halen van de gestelde norm.

Daarbij verwees hij naar de zes ziekenhuizen die nu ook moeten ophouden met de operaties tegen slokdarmkanker.