DEN HAAG - De ergernis in de Tweede Kamer over het functioneren van de belastingdienst neemt steeds verder toe. Dat bleek dinsdag in een debat met staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën).

Het debat ging over de meest recente mededeling van de fiscus dat ongeveer 8200 mensen een onjuiste beschikking hebben gekregen over de zorg- of huurtoeslag die zij in 2006 ontvingen.

De oppositie vindt bovendien dat De Jager het parlement te laat en onvoldoende op de hoogte houdt van fouten bij de belastingdienst. Volgens SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang solliciteert de bewindsman naar een motie van wantrouwen. "Zowel het functioneren van de dienst als de informatievoorziening moet beter.''

De Jager benadrukte dat gezien de miljoenen toeslagen die de fiscus afhandelt het aantal fouten niet overdreven moet worden. Hij zei hard te werken aan het vereenvoudigen van de verwerkingsprocessen binnen zijn dienst.

Politieke druk

Eerder ontkende de bewindsman al berichten dat de fiscus willens en wetens verkeerde beschikkingen heeft verstuurd vanwege politieke druk. De Tweede Kamer had geëist dat de beschikkingen over 2006 begin april bij de ontvangers moesten zijn, zodat zij eindelijk zouden weten of ze terug moesten betalen of niet. Dinsdag bleek dat van de 8200 verkeerde beschikkingen 60 procent niet aangepast diende te worden.

Systeem

Het systeem van toeslagen, voor huur, zorg of kinderopvang, is complex en heeft de afgelopen jaren voor grote ICT-problemen gezorgd bij de belastingdienst. De dienst heeft nu nog de handen vol aan het afhandelen van definitieve toewijzingen van 2006.

De Jager erkende dinsdag dat, met de kennis van nu, het systeem eenvoudiger opgezet had kunnen worden. Hij is bereid het hele systeem nog eens door te lichten, bijvoorbeeld om te kijken hoe het aantal ontvangers van toeslagen teruggebracht kan worden.

Coalitiepartij PvdA ziet vooral mogelijkheden om het aantal zorgtoeslagen te beperken. Coalitiegenoot CDA was jaren geleden initiatiefnemer van het hele systeem.