BRUSSEL - De proef met het verlaagde BTW-tarief voor enkele bedrijfstakken in meerdere landen heeft amper nieuwe banen opgeleverd, zo heeft onderzoek aangetoond. Ook is niet overtuigend vastgesteld dat zwartwerkers in deze sectoren zijn bestreden.

Dat heeft de Europese Commissie dinsdag gemeld aan de Raad van Europa en het Europees Parlement. De BTW-verlaging is slechts ten dele of helemaal niet in de verkoopprijzen doorberekend.

Schoenmakers

De proef leidde in Nederland tot meerjarige lage BTW bij kappers, fietsenmakers, schoenmakers, onderhoudsbedrijven en kledingherstellers. In andere landen gold de proef voor andere branches.

Alleen in Frankrijk en Italië blijken er meer banen te zijn ontstaan, namelijk bij het herstel van huizen. Vermoedelijk is de zware storm van 1999 een belangrijkere oorzaak dan de BTW-verlaging, aldus de Europese Commissie.

Theoretisch model

Gezien deze resultaten lijkt de BTW geen goede manier om de prijzen te beïnvloeden en zo de vraag te vergroten. Uit een theoretisch model blijkt dat het ook anders had gekund. Lagere loonkosten zou dat 52 procent meer banen opleveren dan als de BTW-verlaging wel helemaal aan de klanten zouden zijn doorberekend, stelt de commissie.

De uitkomst heeft invloed op een voorstel van Europees Commissaris Bolkestein (interne markt) later dit jaar. Bolkestein moet deze zomer besluiten of hij EU-lidstaten wil toestaan om het lagere tarief permanent in te voeren. Europees commissaris Diamantopoulou (sociale zaken) heeft haar Nederlandse collega onder druk gezet om de lage BTW-tarieven te houden. Volgens haar stimuleert deze tijdelijke regeling wel degelijk de banengroei.

'Nul'

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland is ontevreden over het rapport van de Europese Commissie. De commissie heeft gebruik gemaakt van onvolledig Nederlands onderzoek, vindt secretaris fiscale zaken J. Warmerdam. "Bovendien vergelijkt de commissie een theoretisch model over loonkosten met de uitkomsten van een praktijkonderzoek. De waarde van zo'n uitspraak is echt nul".

MKB-Nederland wil de verlaagde BTW-tarieven behouden wegens een positief effect op de werkgelegenheid.