UTRECHT - De werknemers in het streekvervoer leggen woensdag en donderdag het werk neer. Dat betekent dat in het grootste deel van Nederland geen bussen rijden.

Dat heeft Janny Koppens, bestuurder van FNV Bondgenoten, maandagavond meegedeeld.

Werkgevers

De werkgevers hebben niet gereageerd op de publieksvriendelijke acties die het personeel van de openbaarvervoersbedrijven met Hemelvaartsdag en de twee pinksterdagen voerde.

De buschauffeurs controleerden die dag niet op het bezit van een geldig vervoersbewijs.

Amsterdam

Alleen in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Dordrecht, in de Achterhoek en in een klein deel van Friesland wordt het openbaar vervoer niet door de staking getroffen.

De buschauffeurs daar vallen niet onder de cao openbaar vervoer.

Onderhandelingen

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 13.000 werknemers in het streekvervoer liepen in april vast.

De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent en een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 procent. Ook eisen zij onder meer een betere beloning voor jonge chauffeurs.

Arbeidsonrust

Volgens Koppens voelen de chauffeurs zich misbruikt door de werkgevers. Die zouden door arbeidsonrust te creëren de politiek onder druk willen zetten om meer geld voor het openbaar vervoer uit te trekken.

Als werkgevers problemen hebben met de politiek, moeten zij die aanpakken en niet de werknemers en de reizigers de dupe laten worden, zei Koppens.