AMSTERDAM - De Wajong-uitkering voor mensen die al jong gehandicapt waren zorgt voor onnodig veel werkloze gehandicapten. Dat zegt kenniscentrum CrossOver maandag in het RTL Nieuws.

Voorzitter van het kenniscentrum en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad Hans Kamps zegt dat zestig procent van de 168 duizend Wajong-klanten door kan stromen naar een baan. Maar nu lukt dat slechts negen procent.

Instellingen

Veel mensen met een Wajong-uitkering kunnen volgens CrossOver gewoon werken. Maar het vinden van een baan zou hen onmogelijk worden gemaakt doordat allerlei kleine instellingen niet samenwerken.

Omdat iedere instelling iets anders moet regelen, zouden de jongeren door de bomen het bos niet meer zien.

De één regelt de scholing, de ander een aangepaste werkplek en weer een ander doet de bemiddeling.

belastinggeld

Dat zorgt volgens CrossOver niet alleen voor onnodig veel werkloze gehandicapten. Hierdoor zouden ook tientallen miljoenen aan belastinggeld worden verspild.

Kamps pleit in het RTL Nieuws voor één organisatie die de regierol op zich neemt. Die organisatie moet de jongeren en de werkgevers dan aan elkaar koppelen.

Donner

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA) sprak vorige maand de vrees uit dat het aantal Wajongers explosief toeneemt.

Donner wil de leeftijd waarop jongeren definitief worden gekeurd verhogen van 18 naar 27 jaar. Hij vindt het onverstandig om jongeren op hun achttiende al volledig arbeidsongeschikt te verklaren en een uitkering te geven waar ze tot hun AOW recht op houden.

Het aantal gehandicapten met een Wajong-uitkering groeide vorig jaar van 155 duizend naar 167 duizend.