AMSTERDAM - Een reeks van factoren zorgde er dinsdagochtend voor dat de beurzen in Europa de winst van maandag weer moesten prijsgeven. Winstnemingen, een sombere voorspelling voor de halfgeleidersector en de aankondiging door de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat de boeken van computergigant IBM op fraude worden doorgelicht, kleurden de borden overwegend rood.

Beursstemming (video): Wall Street verpest stemming op Damrak.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Isotis wil fuseren.
Akzo Nobel schrapt 200 banen. Nutreco geeft ruim 390.000 gewone aandelen uit voor het stockdividend.

Op het Damrak zakte de AEX-index 1,1 procent naar 283,11 punten. Daarmee zat Amsterdam op hetzelfde niveau als Londen. Parijs presteerde iets beter, met een verlies van 0,9 procent, Frankfurt (min 1,4 procent) bleef duidelijk achter.

Analisten reageerden geschrokken op het SEC-onderzoek naar de boekhoudpraktijken bij IBM. "Dat jaagt beleggers weg van de beurs", voorspelde een van hen. Het nieuws komt na een periode waarin bij beleggers en analisten het idee begon post te vatten dat de periode van ergste fraudes in het Amerikaanse bedrijfsleven achter de rug was.

In heel Europa kreeg de chipsector het behoorlijk voor zijn kiezen. De internationale brancheorganisatie WSTS stelde haar verwachtingen voor dit jaar naar beneden bij. In plaats van de eerder geschatte groei van 16,6 procent zal de halfgeleidermarkt dit jaar slechts met 11,5 procent groeien. Belangrijkste reden voor de lagere prognose is de longziekte SARS, die de economieën in Azië een gevoelige klap heeft toegebracht.

Op het Damrak moesten ASML en Philips aanzienlijk inleveren. De Veldhovense chipmachinefabrikant was zelfs de grootste daler onder de AEX-fondsen met een verlies van 4,3 procent. Philips ging 2,8 procent achteruit. MidKap-fonds en toeleverancier voor de halfgeleiderindustrie ASMI raakte 4,8 procent kwijt.

Elders in Europa was eenzelfde beeld te zien. In Frankfurt bungelde Infineon (min 4,4 procent) onderaan de lijst, in Parijs was STMicroelectronics een van de grote verliezers (min 3 procent).

Van de 25 AEX-fondsen konden er aan het einde van de ochtend slechts zes een winst laten zien. Effectenhuis Van der Moolen (2,3 procent) sprong er het beste uit. Verder werden de aandelen Akzo Nobel 1,2 procent omhooggedreven na een nieuwe herstructurering in zijn Chemicals-groep.

Het Britse Invensys daalde in Londen 2,7 procent na de aankondiging dat het softwareonderneming Baan heeft verkocht aan twee Amerikaanse investeerders. Invensys ontvangt circa 115 miljoen euro, veel minder dan het in mei 2000 betaalde.

Euro

In de valutahandel ging de euro van de 1,1725 dollar van maandagmiddag naar 1,1740 dollar. De grootste winst was in de Amerikaanse handel al bereikt. Handelaren kijken reikhalzend uit naar donderdag, als de Europese Centrale Bank bijeenkomt. Analisten verwachten een renteverlaging van 0,5 procentpunt tot 2 procent, waardoor de valutahandel waarschijnlijk flink in beweging zal komen. In ponden sterling noteerde de euro 0,7160 pond. Dat was maandag 0,7180.