SCHIPHOL - Passagiers op Schiphol hoeven niet langer te vrezen voor extra lange wachttijden bij de bagageband.

De vakbonden en het in bagageafhandeling gespecialiseerde bedrijf Menzies hebben zondagochtend een akkoord bereikt over een nieuwe cao en verdere acties zijn afgeblazen. Dat meldden de bonden.

Oplossing

Sinds vrijdag staakte een deel van de 500 werknemers van de onderneming voor een hoger loon. Zondagmorgen kwamen de bonden en de bedrijfsleiding alsnog tot een oplossing in het cao-conflict.

De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst heeft een looptijd van twintig maanden, waarin de werknemers een totale structurele loonsverhoging krijgen van 6 procent.

Loonsverhoging

Daarnaast keert de werkgever een eenmalige loonsverhoging van 0,4 procent uit en betaalt Menzies de volledige zogeheten WGA-premie.

"Dit is echt een overwinning voor de werknemers", meent Marjolein Dubbelaar, die de onderhandelingen voerde namens FNV Bondgenoten. Maarten Hoelscher, bestuurder bij vakbond De Unie is ook positief. "Staken op Schiphol kan dus wel degelijk en het zorgt er uiteindelijk voor dat ook deze werkgever luistert naar zijn werknemers."

Impasse

De bedrijfsleiding van Menzies is ook content met het akkoord, dat volgens haar een looptijd heeft van 20 maanden (1 mei 2008 tot 1 januari 2010). "Wij zijn zeer verheugd de impasse te hebben doorbroken en de verwachting is dat vanaf 14.00 uur de situatie terugkeert naar normale omstandigheden", aldus de onderneming.

"Menzies Aviation is zeer blij met de inzet die getoond is door de medewerkers die wel gewerkt hebben. Hierdoor is een chaos uitgebleven en de hinder voor zowel luchtvaartmaatschappijen alsmede passagiers beperkt gebleven."