LONDEN - Shell trekt zich terug uit een gasproject in Iran onder druk van leden van het Amerikaanse Congres die bezorgd zijn over het nucleaire programma van Iran.

Een zegsvrouw van het olieconcern bevestigde zaterdag dat Shell zich terugtrekt uit de ontwikkeling van het gigantische gasveld Zuid-Pars.

Shell, het Spaanse Repsol en het Iraanse NIOC kwamen in januari 2002 de ontwikkeling van het gasveld overeen.

Destijds sprak Shell de verwachting uit begin 2007 het eerste vloeibare gas (LNG) te kunnen gaan exporteren.

Ruzie

Ruzie over het Iraanse nucleaire programma vertraagde de ontwikkeling van het gasveld. De VS hebben Iran er lang van verdacht in het geheim te werken aan een kernwapen.

Ongeduldig

Iran raakte de afgelopen jaren ongeduldig en dreigde de Nederlands-Britse oliegigant uit te sluiten van het project. Teheran wilde dat het bedrijf contracten zou tekenen om het veld te exploiteren.

Shell laat nu weten in een later stadium mogelijk toch nog deel te gaan nemen aan het project. Repsol was niet bereikbaar voor commentaar.

Gazprom

Iran moet nu naar nieuwe partners zoeken. Daarbij vallen de namen van onder meer het Russische Gazprom en oliebedrijven uit China en India.

Die zijn naar verwachting minder gevoelig voor Amerikaanse politieke druk, maar hebben niet zoveel ervaring als Shell met LNG.