UTRECHT - Chauffeurs in het streekbusvervoer voeren zondag en maandag opnieuw actie uit onvrede over de vastgelopen cao-onderhandelingen.

Tijdens de pinksterdagen controleren leden van de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond niet op plaatsbewijzen.

Conflict

Het conflict in het openbaar vervoer over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst duurt al enkele maanden.

De vakbonden eisen 3,5 procent extra loon, de werkgevers bieden een loonsverhoging van 11,5 procent over een periode van drie jaar.

40-urige werkweek

Dat bod oogt aantrekkelijk, maar de vakbonden vinden het niks. De huidige chauffeurs moeten namelijk 40-urige werkweken gaan draaien, ze moeten de helft van hun doorbetaalde pauzes inleveren én ze moeten flexibeler gaan werken.

De door de werkgevers voorgestelde loonsverhoging komt volgens de vakbonden netto neer op minder dan 2,5 procent. Voor nieuwe chauffeurs zou het loonbod nog ongunstiger (+1 procent) uitpakken.

Onderhandelingen

De onderhandelingen liepen begin april vast. Sindsdien voeren de bonden actie, tot nu toe op publieksvriendelijke wijze. Daaraan dreigt volgende week een einde te komen.

Als de werkgevers de komende dagen niet met een beter loonbod komen, organiseren de vakbonden voor komende woensdag en donderdag een staking van 48 uur.