DEN HAAG - Uit controles van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij slachterij Friesland Vlees in Leeuwarden is niets gebleken van risico's voor voedselveiligheid of volksgezondheid bij de verwerking van slachtvee.

Minister Gerda Verburg van Landbouw heeft dat vrijdag geantwoord op schriftelijke vragen van PvdA, VVD en CDA. Verburg laat verder weten niet van plan te zijn excuses aan te bieden aan het bedrijf. Directeur Harry Wildeboer van Friesland Vlees had dat geëist omdat Verburg het bedrijf door haar uitlatingen in problemen gebracht zou hebben.

Verburg zegt dat ze bij het bedrijf alleen poortcontroles heeft laten uitvoeren naar het transport van het vee. De controles hadden geen betrekking op de gang van zaken in de slachterij.

Radar

De minister voegt er aan toe een uitzending van het TROS-programma Radar over Friesland Vlees te betreuren. Het programma heeft volgens haar "dierenwelzijn en voedselveiligheid op één hoop gegooid''.

In het tv-programma Pauw en Witteman zei Verburg dat ze deze week contact heeft gehad met Wildeboer en dat die het met haar eens was "dat dieren netjes vervoerd moeten worden''.

Dat het bedrijf klanten heeft verloren, komt mogelijk doordat veetransporteurs bang zijn voor extra controles aan de poort, vermoedt de minister. Zelf voelt ze zich niet verantwoordelijk voor de problemen die bij Friesland Vlees zijn ontstaan.