SCHIPHOl - De staking bij bagage- en passagierafhandelaar Menzies heeft vrijdag op Schiphol niet tot grote problemen geleid. Sommige vluchten zijn vertraagd, maar de directie van de luchthaven achtte extra maatregelen om de gevolgen op te vangen niet nodig.

Ongeveer 20 procent van het personeel van Menzies legde het werk voor onbepaalde tijd neer. Dit komt neer op honderd werknemers. Zowel FNV bondgenoten als vakbond De Unie stellen zeer tevreden te zijn met deze opkomst op de eerste stakingsdag. Het percentage stakers was gelijk verdeeld over de ochtend- en de avondploeg.

Vakbonden

De eerste stakingsdag is er geen contact geweest tussen Menzies en de vakbonden, tot ongenoegen van FNV Bondgenoten. "Ze hebben niets van zich laten horen'', constateert bestuurder Jan van den Brink van FNV Bondgenoten. "Er zit totaal geen schot in de zaak. Maar wij gaan onverminderd door.''

Menzies liet vrijdagmiddag weten "de tijd niet te hebben'' voor gesprekken met de vakbonden. "We zijn marginaal bezet en concentreren ons nu op het beperken van de schade'', aldus een zegsman.

Gevolgen beperkt

Volgens Menzies zijn de gevolgen van de staking redelijk beperkt. René Windhouwer, verantwoordelijk voor het personeelsbeleid bij het bedrijf, erkent dat er actiebereidheid bij het personeel bestaat en dat er minder mensen aan het werk zijn dan ingeroosterd, "maar het werk gaat door''. De sfeer onder de werkenden, die door de actie extra werk moeten doen, zou goed zijn.

Looneisen

De personeelsleden van Menzies eisen 3,5 procent meer loon. De bagageafhandelaar wil niet meer dan 1,5 procent loonsverhoging bieden. De rechtbank in Utrecht bepaalde donderdag dat de personeelsleden van Menzies hun recht om het werk neer te leggen mogen uitoefenen.

De rechter zei te beseffen dat Menzies, passagiers en het luchtverkeer op de grootste Nederlandse luchthaven hinder zouden ondervinden, maar die zou niet van een ontoelaatbare omvang zijn, zoals Menzies had beweerd.

Luchtvaartmaatschappijen

Menzies handelt ongeveer 10 procent van alle bagage op Schiphol af. Het bedrijf werkt voor zestien luchtvaartmaatschappijen, waaronder Arkefly, easyJet, Singapore Airlines en Surinam Airways.

Passagiers van die maatschappijen tonen begrip voor de staking, maar vrezen dat hun bagage zoekraakt. Zo had Jolanda Overkleeft uit Hoofddorp voor alle zekerheid de jurk en schoentjes voor de bruiloft in Engeland waar ze zaterdag bruidsmeisje en getuige zal zijn, in de handbagage gedaan.

Een gezin uit Noordwijk zag de strandvakantie in Turkije met een dag bekort, omdat hun vliegtuig niet om 09.30 uur, maar op zijn vroegst om 22.00 uur naar dat land zou vertrekken.