HARLINGEN - Energiebedrijf Nuon moet stoppen met de voorbereidingen voor de bouw van een gascentrale in de Eemshaven. Dat heeft de Raad van State vrijdag bepaald, aldus de Waddenvereniging.

De zogeheten natuurbeschermingswetvergunning die Nuon had gekregen voor de bouw van de centrale werd geschorst nadat de Waddenvereniging, Vereniging Natuurmonumenten, Stichting Groninger Landschap, Stadt Borkum en Milieufederatie Groningen daartoe verzocht hadden, om het gebied te sparen.

Maar de Raad van State kwam tot zijn besluit omdat de minister niet bevoegd was deze vergunning te verlenen vanwege het gebied waar die op van toepassing was. "Nuon mag eventueel pas verder als de provincie een vergunning heeft verleend."

Stil leggen

Nuon laat weten dat de bouw voorlopig wordt stilgelegd. Het bedrijf moet nu een vergunning aanvragen bij de provincie. "Die stap ligt voor de hand." Het concern verwacht niet dat de oplevering hierdoor vertraagd wordt.

De Waddenvereniging is verbaasd over "zo'n knullige fout". "Het resultaat is voorlopig hetzelfde". De Waddenvereniging had gehoopt dat de vergunning op inhoudelijke gronden was geschorst.