UTRECHT - Nieuwe cijfers over de aankomsttijden van treinen wijzen uit dat de positie van NS-directie zwakker is dan ooit. Volgens de Nederlandse Spoorwegen daalde de punctualiteit in week tot 69,3 procent. Dit betekent dat bijna een derde van de treinen niet volgens de dienstregeling reed, aldus de NS vrijdag.

De spoorwegen wijten de terugval van de punctualiteit half december aan diverse calamiteiten, zoals pech, computeruitval en storingen door het hele land. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de punctualiteit nog op 83,3 procent, in het tweede kwartaal op 81,0 procent en in het derde kwartaal reed 79,1 procent van de treinen volgens NS-maatstaven op tijd.

Minister Netelenbos (Verkeer) heeft over heel 2001 een punctualiteit van 80 procent geëist. Wordt dit niet gehaald, stapt Netelenbos naar de raad van commissarissen en eist zij ingrijpen bij de NS. "U heeft fantasie genoeg om te bedenken wat er dan gebeurt", hield de minister donderdag de Tweede Kamer voor. Kamerleden concludeerden hieruit dat dan zowel de directie als de raad van commissarissen moet opstappen.

Om over heel 2001 op de vereiste 80 procent te komen, moet de punctualiteit in het vierde kwartaal minimaal 76,6 procent bedragen. Een overzicht vanaf week 40 (start vierde kwartaal) tot en met week 50 toont aan dat die kans nagenoeg nihil is.

De gemiddelde punctualiteit komt tot nu in het laatste kwartaal uit op ,3 procent. Om alsnog de benodigde 76,6 procent te halen, moeten de laatste twee weken van het jaar op een gemiddeld punctualiteit van 84,3 procent uitkomen.

/DOSSIERDe NS