DEN HAAG - Schiphol dreigt door de omstreden vliegtax na de Londense luchthaven Heathrow de duurste luchthaven van Europa te worden. Dit bleek vrijdag uit een vergelijkend onderzoek in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Schiphol was in 2007 wel nog steeds goedkoper dan zijn drie grootste concurrenten als het gaat om de kosten voor het landen en opstijgen van vliegtuigen. Heathrow was opnieuw veruit de duurste luchthaven, Madrid de goedkoopste, samen met Brussel en München.

"Als de vliegtuigbelasting al in de zomer van 2007 zou zijn ingevoerd, zou Schiphol naar een tweede plaats zijn geklommen", staat wel te lezen in het rapport van SEO Economisch Onderzoek dat de luchthavengelden, waaronder veiligheidstoeslagen, en andere (overheids)heffingen van negen grote luchthavens naast elkaar heeft gelegd.

Opbrengsten

De onderzoekers tekenen er bij aan dat (toekomstige) wijzigingen in deze tarieven, die hun weerslag zullen hebben op de opbrengsten van de diverse luchthavens, in deze 'exercitie' niet zijn meegenomen.

De luchthavens Parijs Charles de Gaulle, Frankfurt en Londen Gatwick waren vorig jaar zomer duurder dan Schiphol. De verschillen met de eerste twee zijn sinds 2003 wel kleiner geworden.

Doordat de zogenoemde air passenger tax fors is verhoogd, was Heathrow veel duurder en passeerde Gatwick voor het eerst Schiphol.

Veiligheidstoeslag

De stijging van de tariefopbrengsten sinds 2003 op Schiphol wordt voor bijna de helft (43 procent) veroorzaakt door een stijging van de veiligheidstoeslag die vertrekkende passagiers betalen.

Op vrijwel alle luchthavens maken die toeslagen het leeuwendeel uit van de tariefopbrengst. Een uitzondering is Madrid. Op de Londense luchthavens geldt geen expliciete veiligheidsheffing.

Schiphol is de enige luchthaven waar de veiligheidskosten geheel gedekt worden uit de opbrengsten van de toeslag.