RIJSWIJK - Het lijkt erop dat de soms ellenlange wachttijden voor rijexamens tot het verleden gaan behoren. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kondigde vrijdag een reeks maatregelen aan om de problemen aan te pakken.

Zo komt er "op korte termijn" een plafond voor het reserveren van examenplaatsen. Nu is er nog geen beperking en vragen rijscholen deze uit voorzorg lang van tevoren op grote schaal aan.

Met lange wachttijden en te lege examenlokalen als gevolg, want rijscholen schatten hun toekomstige klantenbestand nogal eens te rooskleurig in.

Examenreserveringen

Straks kunnen de rijscholen alleen examenreserveringen indienen voor kandidaten die al in opleiding zijn. Het CBR gaat examenplekken die wel zijn gereserveerd, maar die niet worden gebruikt, terughalen en weer opnemen in het reserveringssyteem.

Daarnaast draaien CBR-examinatoren overuren om het stuwmeer aan examens weg te werken. De brancheorganisaties van rijscholen, de BOVAG en de FAM, verwachten dat de reserveringstermijnen door de maatregelen zulen terugkeren "op een acceptabel niveau".