NEW YORK - De Amerikaanse bank Citigroup, zwaar getroffen door de kredietcrisis, verkoopt mogelijk voor ongeveer 400 miljard dollar (258 miljard euro) aan bezittingen om extra kapitaal op te halen.

Dat meldden verschillende media vrijdag. De grootste bank van de Verenigde Staten houdt vrijdag een bijeenkomst met zijn aandeelhouders en analisten in New York.

Volgens bronnen bij de bank wil Citigroup-topman Vikram Pandit activiteiten verkopen in de Verenigde Staten, Japan, Mexico, Brazilië, Australië en Duitsland. Ook zou de bank bezig zijn met de verkoop van zijn levensverzekeringsdochter Primerica.

Verlagen

Ook zou Pandit zijn toezegging willen bevestigen om de jaarlijkse kosten van de bank met circa 20 procent te verlagen.

Eerder deed Citigroup al zijn creditcardmaatschappij Diners Club, de leasedivisie CitiCapital en een belang in de pensioenbeheerder CitiStreet van de hand.

Investeerders

Ook stootte de bank zijn hoofdkantoor in Tokio af en werd een pakket risicovolle bedrijfsleningen verkocht aan een groep investeerders voor meer dan 12 miljard dollar. De totale bezittingen van Citigroup worden geschat op meer dan 2,2 biljoen dollar.

Citigroup moest door de hypotheek- en kredietcrisis al meer dan 45 miljard dollar afschrijven. Bij het concern worden meer dan 13.000 van de 369.000 banen geschrapt om kosten te besparen.

Topman

Citigroup haalde meer dan 40 miljard dollar aan nieuw kapitaal op bij investeerders. De problemen bij Citigroup kostten de vorige topman Charles Prince zijn baan. Hij werd in december opgevolgd door Pandit.

De bank leed in het vierde kwartaal van vorig jaar een recordverlies van bijna 10 miljard dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar werd een verlies geleden van 5,1 miljard dollar. Het aandeel Citigroup zakte in de afgelopen twaalf maanden met meer dan 50 procent in waarde naar het laagste niveau in bijna tien jaar.

Citigroup is gevestigd in New York en heeft een historie die teruggaat tot 1812. Een fusie van de banken Citicorp en Travelers Group in 1998 leidde tot Citigroup. De bank telt wereldwijd ongeveer tweehonderd miljoen klanten.