DEN HAAG - Door de slechte planning van de opleiding van nieuw personeel komt er niets terecht van het bestrijden van het personeelstekort bij de luchtmacht. Dat zegt voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond ACOM.

Volgens Kleian krijgen kandidaten die zich melden voor een opleiding tot loadmaster (verantwoordelijk voor het laden en lossen van een helikopter) te horen dat dat 36 maanden gaat duren, terwijl een periode van 12 tot 14 maanden volgens Kleian normaal is. Hierdoor haken veel gegadigden voor zo'n functie teleurgesteld af, zegt de ACOM-voorzitter.

"Dit is te gek voor woorden", aldus Kleian donderdagavond. Hij zal de kwestie vrijdag aankaarten in een gesprek met commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. Kleian wijst erop dat loadmaster een van de functies is waarin bij de luchtmacht de meeste vacatures bestaan.

De ACOM-voorzitter vreest dat op deze manier weinig terecht komt van het streven van staatssecretaris Jack de Vries van Defensie om 6000 nieuwe militairen te werven. De Vries wil onder meer gaan werken met extra beloningen voor schaars personeel en met bonussen voor militairen die een nieuwe collega aanbrengen.