SCHIPHOL - Zo'n vijfhonderd personeelsleden die voor bagage- en passagierafhandelaar Menzies op luchthaven Schiphol werken, leggen om middernacht voor onbepaalde tijd het werk neer. Dat hebben FNV Bondgenoten en De Unie donderdagavond bekendgemaakt, nadat de rechtbank Utrecht in een kort geding had bepaald dat het personeel mag gaan staken.

Menzies had beide vakbonden voor de rechter gedaagd nadat de cao-onderhandelingen waren vastgelopen en de bonden een algemene staking hadden afgekondigd. De rechter oordeelde dat de personeelsleden van Menzies hun stakingsrecht mogen uitoefenen.

Hij onderkende dat Menzies, passagiers en het luchtverkeer in het algemeen hinder ondervinden van de acties, maar op dit moment is niet aannemelijk dat die van een ontoelaatbare omvang is, zoals Menzies had gesteld.

Vliegtuigmaatschappijen

Menzies handelt zo'n 10 procent van alle bagage op Schiphol af. De volgende zestien vliegmaatschappijen maken gebruik van de diensten van Menzies en worden dus waarschijnlijk getroffen door de acties.

Het gaat om de maatschappijen Air Astana (KC) Alitalia (AZ) Arkefly (TFL) Corendon (CAI) Cathay Pacific (CX) Delta Air Lines (DL) El Al (LY) EVA Airways (BR) Freebird (FHY) Inter Express (INX) Japan Airlines (JL) Onur (OHY) Royal Air Maroc (AT) Singapore Airlines (SQ) Surinam Airways (SLM) en VLM (VG).