UTRECHT - De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond hebben besloten hun acties in het openbaar vervoer tijdens de examenperiode aan te passen.

Ze willen daarmee tegemoetkomen aan de argumenten van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), waarmee donderdagochtend overleg is geweest.

Dat hebben beide vakbonden en het LAKS donderdag gemeld. Voor de geplande actiedagen 20, 21 en 22 mei is besloten om niet de gehele dag, maar alleen buiten de spitsuren te staken. Tijdens de spits zullen de bussen gewoon rijden en worden geen vervoersbewijzen gecontroleerd.

Ook op 27, 28 en 29 mei zullen de bonden op die manier actievoeren, als de werkgevers voor die tijd nog niet op hun eisen zijn ingegaan. Na de examenperiode volgen stakingen voor onbepaalde tijd.

Overlast

De bonden willen met hun acties niet meer overlast voor scholieren en reizigers veroorzaken dan strikt noodzakelijk. Het LAKS is uitermate tevreden met de open en constructieve houding van de bonden.

Het conflict in het openbaar vervoer over een nieuwe cao duurt al enkele maanden. Een nieuwe cao had al op 1 januari dit jaar moeten ingaan.

De onderhandelingen daarvoor liepen in begin april vast. De afgelopen twee weken voerden de bonden op publieksvriendelijke wijze actie. Tijdens de feestdagen werden geen vervoersbewijzen gecontroleerd.

Werkgevers

Werkgevers hebben nog niets van zich laten horen. Daarom wordt tijdens de pinksterdagen, komende zondag en maandag, nogmaals geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Gaan werkgevers dan nog niet in op de eisen van de bonden, dan volgt op 14 en 15 mei een staking van 48 uur.

De eerste schoolexamens beginnen op 19 mei. In eerste instantie had het LAKS geen goed woord over voor het dreigement van de bonden.

De bonden eisen 3,5 procent meer loon, de werkgevers bieden 11,5 procent in drie jaar. Ook willen zij dat nieuwe werknemers een 40-urige werkweek krijgen en de werkgevers willen niet langer betalen voor het eerste kwartier pauze van de chauffeurs.