ATHENE - De rente in de eurozone wordt onveranderd gelaten op 4 procent, het hoogste niveau in zes jaar. Dat bleek donderdag na een rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) in Athene.

ECB-president Jean-Claude Trichet liet in een toelichting doorschemeren dat de rente voorlopig niet omlaag gaat. Het rentebesluit was algemeen verwacht door analisten en werd unaniem genomen door de ECB. De rente in de vijftien eurolanden is daarmee al voor de elfde achtereenvolgende maand ongewijzigd gebleven.

De ECB heeft te kampen met een hoge inflatie door de gestegen voedsel- en energieprijzen, terwijl de Europese economie lijkt af te koelen. Dat beperkt de bewegingsruimte van de centrale bank.

De inflatie in het eurogebied kwam in april uit op 3,3 procent. De ECB mikt op een inflatie van ongeveer 2 procent.

Athene

De vergadering in Athene is een van de twee jaarlijkse ECB-bijeenkomsten buiten de hoofdzetel van de bank in Frankfurt. Donderdag hield ook de Britse centrale bank de rente onveranderd op 5 procent. Analisten verwachten dat de rente in Groot-Brittannië in juni wordt verlaagd.

Inflatie

ECB-president Trichet waarschuwde dat de inflatie in de eurozone de komende maanden nog duidelijk boven de 2 procent blijft liggen. De inflatiegevaren zijn nog steeds aanwezig, aldus de Fransman. De inflatie neemt volgens hem waarschijnlijk slechts geleidelijk af in 2008.

Trichet herhaalde het standpunt dat inflatiebestrijding de belangrijkste taak is van de ECB. Dat kan erop duiden dat de rente voorlopig nog niet omlaag gaat in het eurogebied, ondanks signalen dat de Europese economie afzwakt. Veel analisten verwachten later dit jaar een renteverlaging. Sommigen denken dat de rente pas begin volgend jaar wordt verlaagd.

Looneisen

Ook gaf Trichet aan bezorgd te zijn over zogenoemde tweederonde-effecten door de gestegen consumentenprijzen. "Deze effecten moet worden voorkomen", aldus Trichet. Hij is bang dat hogere looneisen de inflatie nog verder zullen aanjagen en de concurrentiepositie van Europese bedrijven verder onder druk zetten. Europese ondernemingen hebben al veel last van de sterke euro omdat daardoor hun producten in het buitenland duurder worden.

De ECB-voorzitter zei verder dat de afzwakkende groei van de wereldeconomie zal worden ondersteund door de sterke groei in opkomende markten. Dit zal volgens hem de vraag naar goederen en diensten uit de eurozone blijven stuwen. Ook zijn de fundamenten van de Europese economie sterk, aldus Trichet. Wel blijft de onzekerheid op de financiële markten door de kredietcrisis ongewoon hoog, stelde de ECB-president.