BADHOEVEDORP - De omzet in de uitzendbranche is in het eerste kwartaal 8 procent lager uitgekomen dan dezelfde periode vorig jaar, aldus de Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU) na eigen onderzoek maandag.

Volgens de ABU is de daling vooral veroorzaakt door de slechte economische situatie, waardoor bedrijven de hand op de knip houden. Bedrijven bezuinigen als eerste op uitzendkrachten en later op vaste krachten. "Door de dalende economische groei staat niet alleen de omzet, maar staan ook de marges onder druk", aldus de ABU.

De uitzendbureaus merkten vooral veel vacaturestops in de gezondheidszorg, wellicht ten gevolge van strakkere budgetten. De bureaus noteerden in de medische sector 13 procent minder omzet dan vorig jaar. In de administratieve sector was de omzet 10 procent lager, in de industriële branche 6 procent.

Alleen de inkomsten uit de technische hoek bleven nagenoeg gelijk aan het eerste kwartaal vorig jaar. "Hoewel de producenten in de techniek niet al te optimistisch zijn over de bedrijvigheid voor de komende tijd is in deze sector nog wel het meeste sprake van arbeidsmarktkrapte", concludeert de organisatie.