AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is de handelsweek met een plus begonnen. De AEX-index noteerde maandag rond het middaguur 3,71 punten (1,3 procent) hoger en noteerde een stand van ,28 punten. De beleggers waren tevreden met de hogere koers van de dollar, die de hoop op een economisch herstel in de Verenigde Staten deed herleven.

Beursjournaal (video): Ahold levert jaarrekening AH in.
Dochter Akzo Nobel sluit contract met Pfizer. Verder, wereldwijde chipverkopen blijven stabiel.

Beursstemming (video): Damrak hoger door stijging dollar.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

"Er is vertrouwen en hoop op economisch herstel in de Verenigde Staten. De technologiesector staat vooraan in de keten om daarvan te profiteren. Philips en ASML profiteren daarvan", aldus een aandelenhandelaar.

Het electronicaconcern Philips steeg 3,25 procent tot 17,15 euro en de maker van machines voor de chipindustrie ASML noteerde 3,67 procent hoger op 8,75 euro.

De grootste stijger was het handelsconcern Hagemeyer, 5,60 procent hoger op 5,28 euro. Het bedrijf haalt veel omzet in de Verenigde Staten en zal volop meeprofiteren van een economisch herstel aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, aldus een handelaar.

Akzo Nobel

Aegon volgde de koers van de grootste herverzekeraar van de wereld, Münchener Rück, met een stijging van 2,99 procent tot 8,26 euro. Het chemieconcern Akzo Nobel steeg 0,70 procent tot 21,61 euro, Het bedrijf kondige aan dat het gaat samenwerken met de Amerikaanse farmaciegigant Pfizer. Ahold bleef achter bij de AEX met een stijging van 0,47 procent tot 6,41 euro. Het concern heeft het gecontroleerde jaarverslag van supermarktketen Albert Heijn vrijdag aan vijf banken gegeven.

Midkap

Hunter Douglas presteerde beter dan de MidKap waarin het bedrijf genoteerd staat. De fabrikant van Luxaflex-zonwering steeg 1,20 procent naar 25,30 euro nadat het de overname van een Britse branchegenoot had bekendgemaakt. De MidKap daalde 0,24 procent of ,66 punten tot 279,22 punten. Op de MidKap steeg Rodamco Asia 1,80 procent naar 14,15 euro. De vastgoedbelegger heeft voor 2,6 miljoen euro een deel van een kantorencomplex in Seoul verkocht.

Hoewel de sterkste stijgingen in de loop van de ochtend verdwenen, waren ook de andere beurzen in Europa tegen het middaguur nog ruim hoger, die van Frankfurt voorop. Daar was de belangrijkste index 1,7 procent hoger. In Londen stegen de aandelen met gemiddeld 1,1 procent en in Parijs was er sprake van een stijging van 0,75 procent.

De Duitse beurs werd aangevoerd door het reisconcern TUI (plus ,75 procent). TUI liet weten dat het aantal boekingen na het einde van de oorlog in Irak snel toenemt. In het kielzog ging Lufthansa omhoog met 5,6 procent. De herverzekeraar Münchener Rück maakte voorbeurs cijfers bekend die aan de onderkant van de verwachtingen lagen. Bovendien liet het een prognose voor heel 2003 achterwege. Niettemin steeg het aandeel met 1,7 procent.

Euro De euro was lager op 1,1675 dollar. De slotkoers van vrijdag bedroeg 1,1765 dollar. De handel is terughoudend in afwachting van eventuele uitspraken van de G8, de zeven grootste industrielanden plus Rusland, die bijeen zijn in Evian. Officieel zouden de wisselkoersen niet ter sprake komen. Volgens The Wall Street Journal vindt president Bush de koersdaling van de dollar van de laatste tijd te ver gegaan. Tegenover het pond sterling stond de euro op 0,7165. Eind vorige week lag de koers op 0,7200.