DEN HAAG - Rijden in een schone leaseauto loont steeds meer de moeite. Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën wil leaserijders verder aanmoedigen om te kiezen voor een relatief schone en zuinige auto van de zaak.

Hij is van plan een derde, voordelige tussencategorie voor de bijtelling van 20 procent (van de nieuwwaarde van de auto) in te voeren.

Bronnen rond het zogenoemde mobiliteitsoverleg waarin autoimporteurs en vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën zitten, bevestigen donderdag een artikel uit De Telegraaf hierover.

Regeling

Benzinewagens als de BMW 116i, Mini Cooper en Volkswagen Golf 1,4 en dieselauto's als de Seat Ibiza en de Volkswagen Polo, waarvoor nu een bijtelling van 25 procent geldt, vallen onder de nieuwe regeling die volgend jaar moet ingaan. Het scheelt de rijders "enkele honderden euro's per jaar".

Voor zeer zuinige en milieuvriendelijke auto's, zoals de Toyota Prius die op benzine en elektriciteit rijdt, geldt al sinds begin dit jaar de laagste bijtellingsregeling van 14 procent.

Grootverbruikers zijn sindsdien 25 procent (was 22 procent) bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak schuldig.

Uitstoot

De bijtelling van 20 procent gaat gelden voor benzineauto's met een uitstoot van 111 tot 140 gram van het broeikasgas kooldioxide (CO2) per kilometer en voor dieselwagens met een uitstoot tussen de 96 en 116 gram CO2.