AMSTERDAM - Nederlanders die op de centen letten bij het boeken van een vakantie kunnen het beste kiezen voor een verblijf in het buitenland. De prijzen van pakketreizen naar buitenlandse bestemmingen stijgen veel minder snel dan die van dit soort reizen in eigen land.

Dat blijkt uit een analyse die senior econoom Stefan van Woelderen van ING Economisch Bureau heeft opgesteld. Hij baseert zich onder meer op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

"Terwijl begin 2007 de prijzen van vakanties in eigen land nog stabiel waren gebleven ten opzichte van een jaar eerder, veranderde dat vanaf het voorjaar van 2007'', stelt Van Woelderen. "Prijzen van binnenlandse reizen en verblijven namen op jaarbasis toe met 4,1 procent en vanaf september 2007 zelfs met 5,9 procent.''

Stijgingen

De deskundige noemt onder meer de "behoorlijk stijgende prijzen van binnenlandse overnachtingen, restaurants en cafés (alle met prijsstijgingen tussen 3 en 4 procent op jaarbasis) in Nederland'' als oorzaken voor het hogere prijspeil voor binnenlandse vakanties. "Buitenlandse vakanties worden juist steeds relatief goedkoper'', weet Van Woelderen.

"Gerekend vanaf het voorjaar van 2007 is de prijstoename ongeveer even hard gegaan als de algehele Nederlandse inflatie (rond de 2 procent).

Vanaf november 2007 zijn de prijsstijgingen zelfs vertraagd naar minder dan 1 procent. Ongetwijfeld is de 'goedkope dollar' daar een van de oorzaken voor.''

Concurrentie

De ING'er denkt daarnaast dat de hevige concurrentie op de internationale vakantiemarkt een drukkend effect heeft op de prijzen.

Liefhebbers van vliegvakanties moeten overigens wel rekening houden met hogere prijzen in de toekomst, als gevolg van de invoering van de vliegtaks per 1 juli en de hoge brandstofprijzen die kunnen worden doorberekend in de prijs van vliegtickets.