SEOUL - Amerikaanse topambtenaren zijn speciaal naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul afgereisd om daar nog eens extra te benadrukken dat het Amerikaanse rundvlees veilig is.

"Amerikaans rundvlees is een excellent product'', aldus de Amerikaanse onderminister van Staat John Negroponte bij zijn aankomst in Seoul woensdag.

De reden voor dit bezoek komt voort uit een Zuid-Koreaanse mediacampagne die via het internet werd gevoerd en kritiek uitte op het Amerikaanse rundvlees.

BSE

Zuid-Korea stopte de invoer van Amerikaans rundvlees in 2003 nadat in de Verenigde Staten een koe besmet was geraakt met de 'gekkekoeienziekte' (BSE). Mensen kunnen ernstig ziek raken na het eten van besmet rundvlees. BSE veroorzaakt bij mensen de dodelijke variant van de hersenaandoening Creutzfeld-Jacob Disease (CJD).

De Zuid-Koreaanse regering wil de invoer van Amerikaans rundvlees nu weer hervatten, tegen de zin van vele burgers. Zij vertrouwen het vlees niet. Deze onrust onder de burgers werd onder meer gevoed door de media.

Volgens een documentaire die vorige week werd uitgezonden, hebben Zuid-Koreanen een speciaal gen waardoor ze ontvankelijker zijn voor de 'gekkekoeienziekte'.

Handelsovereenkomst

Het importeren van Amerikaans rundvlees is een Amerikaanse voorwaarde voor een verdere handelsovereenkomst tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten.