ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft woensdag in hoger beroep zes jaar cel opgelegd aan de 53-jarige Peter Q., die leiding heeft gegeven aan de malafide beleggingsorganisatie Ecobrasil en enkele vastgoedmaatschappijen.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie en aan het vonnis van de rechtbank in Zutphen in 2006. Duizenden particulieren legden geld in, maar dat werd nooit belegd.

Beleggers werd voorgespiegeld dat zij investeerden in bosbouw in Brazilië en in vastgoed. Er werden wel eens zogenaamde rendementen uitgekeerd, maar die werden betaald van nieuw inleggeld. Uiteindelijk ging alle inleg in rook op.

Criminele organisatie

Het gerechtshof acht bewezen dat de beleggingsmaatschappijen waaraan Q. leiding gaf, te bestempelen zijn als criminele organisaties en dat Q. zich op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan oplichting en fraude met wetten voor het kredietwezen en het effectenverkeer. De bedrijven hadden geen vergunningen om aandelen uit te geven.

Beleggers

In totaal zijn ruim 2000 beleggers opgelicht voor zeker 42 miljoen euro. Zij moeten via de civiele rechter proberen de schade te verhalen. De suggestie van de advocaat van Q. dat Q weliswaar fouten maakte, maar niet met de opzet om voor persoonlijke verrijking mensen te duperen, wees het hof van de hand.

Q. maakte eenvoudigweg nietsvermoedende slachtoffers grote bedragen afhandig, aldus het hof.

In de affaire staat ook dit jaar nog de 57-jarige compagnon Pieter K. in hoger beroep terecht. Hij kreeg in 2006 vier jaar cel opgelegd door de rechtbank.