NEW YORK - De effectenbeurs in New York is vrijdag lager gesloten. Vooral technologiewaarden stonden op Wall Street onder druk. De Nasdaq-index, de beursgraadmeter voor de technologie, verloor 1,56 procent tot 1314,91 punten, een verlies met 20,86 punten. De Dow-Jonesindex, die lang leek af te stevenen op een plus, zakte met 0,09 procent ofwel 7,49 punten tot 8663,50 punten.

Gunstige rapporten over de consumentenbestedingen en de bedrijvigheid in de Verenigde Staten gaven veel traditionele waarden aanvankelijk een duw in de rug. Ongeveer anderhalf uur voor sluiting stond de Dow als gevolg hiervan op een plus van ruim 1 procent. Maar met de haven in zicht gaven veel aandelen alsnog terrein prijs. Vlak voor het slot dook de Dow nipt in het rood.

Waarschuwingen

Technologiewaarden stonden daarentegen vanaf de opening onder druk. Dit werd veroorzaakt door winst- en omzetwaarschuwingen van Sun Microsystems en Novellus Systems. Novellus kreeg daarna een neerwaartse bijstelling te verwerken van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch evenals branchegenoot Applied Materials. De telecomsector had te lijden van een afgezwakte winstprognose door telefoniebedrijf Bell South.

Dun

De handel op Wall Street was overigens dun. Veel beleggers hadden een dagje vrij genomen met het oog op het lange 'Labor Day weekend'. Maandag is de New Yorkse beurs gesloten.

Euro

De euro noteerde in New York 0,9820 dollar tegen 0,9805 eerder op de dag in Amsterdam.