LONDEN - De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn sterk voorstander van een verdere 'uitrol' van de ov-chipkaart. Hun fractiespecialisten zijn dinsdag uitgesproken positief na gesprekken in Londen dat al jaren een eigen variant, de Oyster Card, kent.

NUVIDEO##http://www.nuvideo.nl/home/video/show/13519 Daarvan zijn circa tien miljoen exemplaren in omloop.

Problemen

De problemen rond de betrouwbaarheid van de ov-chipkaart leidde drie weken geleden tot een voorlopig 'hoogtepunt' in de Tweede Kamer met een motie van wantrouwen tegen verantwoordelijk staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer).

De onvrede onder de oppositie over haar regierol na het definitief kraken van de kaart door onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit was groot. De motie, een inititiatief van GroenLinks en SP, haalde geen meerderheid.

"Ze kijken ons hier buitengewoon glazig aan als we praten over hackers", vertelt CDA'er Jan Mastwijk vanuit Londen. "De man op de straat begrijpt niets van de commotie. Waar maken jullie je druk om, zeggen ze ons."

Kamerdelegatie

Mastwijk maakt deel uit van een zeskoppige Kamerdelegatie die deze week langs drie Europese steden toert. Naast Londen zijn dat Stockholm en Berlijn. Bedoeling is vooral poolshoogte te nemen van systemen voor een kilometerheffing.

Maar in Londen zijn gesprekken ingelast over de ervaringen met de Oyster Card met het Londense vervoersbedrijf Transport for London en London Travel Watch, een consumentenorganisatie.

Positief

De laatste was "positief" en bij het vervoersbedrijf "hoorden we geen kwaad woord" over de Oyster Card, aldus Mastwijk. Hij rekent er niet op dat de chipkaart vanaf 1 januari volgend jaar, zoals de bedoeling was, de strippenkaart en het treinkaartje vervangt.

Maar afschrijven doet hij de kaart zeker niet, en in de ijskast zetten zolang er geen betrouwbare kaart is, is evenmin aan de orde.

"We moeten werken aan een verdere uitrol vanuit Rotterdam en Amsterdam en ondertussen werken aan een veiligere kaart. Als Huizinga met een migratieplan daarvoor komt, krijgt ze onze steun. We moeten geen oogkleppen op hebben.

Maar de gevaren zijn niet zo groot dat je jaren niets moet doen. Het gebruiksgemak weegt op tegen het risico van het kraken en van het geld kwijtraken dat op de kaart staat. Dat blijkt hier zwaar mee te vallen."

PvdA

Volgens PvdA'ster Lia Roefs is de Oyster Card ook al gekraakt. "Ze wisten dat hier bij Transport of London en ze hebben de wenkbrauwen niet gefronst." Er wordt volgens haar wel gewerkt aan een nieuwe, veiligere kaart die eind 2010 de huidige moet vervangen.

"Ze gaan ervan uit dat deze kaart nog drie jaar mee kan", zegt ook Ernst Cramer (ChristenUnie). De nieuwe kaart wordt misschien gecombineerd met een bankpas. Reizigers kunnen dan met een en dezelfde kaart reizen en betalingen verrichten.

SP

Voor SP'er Emile Roemer verandert er niets aan zijn insteek dat er een betrouwbare chipkaart moet komen die op draagvlak bij de gebruikers kan rekenen. "Natuurlijk was het allemaal koek en ei bij Transport for London." En er is wat hem betreft "weinig waakhond aan" bij London Travel Watch.

Hij vindt de Oyster Card niet te vergelijken met de ov-chipkaart. Voor Paul de Krom (VVD) is er niets nieuws onder zon. "We wisten al dat er in Engeland geen grote paniek was over het hacken." De bal ligt wat hem betreft bij staatssecretaris Huizinga, "die antwoord moet geven op een vraag: hoe groot is het risico dat op grote schaal wordt gefraudeerd met de kaart."