DEN HAAG - Winkelpersoneel dat van de baas een blikje fris heeft gestolen, komt niet meer automatisch op een zwarte lijst terecht.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) houden in het vervolg rekening met leeftijd en functie van de medewerker en met het soort vergrijp.

Dat meldde het College bescherming (CBP) persoonsgegevens dinsdag.

Waarschuwingsregister

Het CBP had de organisaties voor de detailhandel op de vingers getikt over het waarschuwingsregister. Volgens het college kwamen op de zwarte lijst vrijwel geen mensen voor die structureel ernstig de fout in gingen.

Daarmee misbruikten de winkelbedrijven volgens het CBP hun vergunning om de persoonsgegevens van de medewerkers te gebruiken voor een register.

Fraudezaken

De detailhandel telt jaarlijks tussen de 3000 en 4000 fraudezaken met een totale waarde van 190 miljoen euro. Volgens de detailhandel daalt door de zwarte lijst de schade door fraude.

Werknemers die fraude hebben gepleegd zouden pas zijn geregistreerd nadat zij waren ontslagen en er aangifte bij de politie was gedaan. Ondernemers kunnen in het register kijken of een sollicitant daarin voorkomt.

Volgens het CBP ging het in 31 procent van de gevallen om kleine vergrijpen met een schade van 20 euro of minder.

Zwarte lijst

In de toekomst kunnen alle winkelbedrijven, inclusief kleine zelfstandigen, gebruikmaken van de zwarte lijst.

Behalve vaste werknemers kunnen ook stagiairs en uitzendkrachten in het register worden geplaatst.

Deelnemers

Secretaris van de FAD, Pieter Walraven, verwacht dat het aantal deelnemende winkelbedrijven de komende tijd verdubbelt. Hij is dan ook blij met de overeenkomst met de RND en het CBP.

Het register werkt volgens hem zo goed dat vorig jaar ongeveer 20 miljoen euro minder schade is aangericht door fraudeurs. De gemiddelde fraudezaak kost een ondernemer 4500 à 5000 euro.

Rotte appels

Het gaat slechts om een paar rotte appels onder het 700.000 zielen tellende personeel van winkelbedrijven, zei Walraven. Momenteel staan meer dan vijfhonderd fraudeurs op de zwarte lijst.

Momenteel is het populair de baas te benadelen door goederen gratis mee te geven aan vrienden of familieleden. Ook doet er nog wel eens iemand een greep uit de kas en wordt de hand gelicht met personeelskortingen.