BRUSSEL - Eurocommissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) zei dinsdag dat de gevolgen van het biobrandstoffenbeleid voor de voedselprijzen wel meevallen.

Fischer Boel zei dat de stijgingen van de voedselprijzen niet enkel negatieve gevolgen hebben. Zo zouden de hoge prijzen ervoor zorgen dat de westerse landen de ontwikkelingshulp die ze aan onder meer Afrikaanse landen bieden doelgerichter maken.

De EU heeft volgens haar nu des te meer een verantwoordelijkheid om de allerarmsten ter wereld te helpen om hun kennis over landbouw te vergroten en nieuwe producten te ontwikkelen.

Klassieke regel

Bovendien zullen de hoge prijzen zorgen voor een hogere productie. "Dat is een klassieke economische regel", aldus de Commissaris dinsdag bij een lezing voor het European Policy Centre in Brussel.

"Biobrandstoffen zijn erg bescheiden in vergelijking met de andere oorzaken van de voedselcrisis", zei Fischer Boel. Als belangrijkste oorzaken noemde zij de stijging van de vraag uit landen als China en India en het slechte weer van de afgelopen jaren.

Zonder veel schade

De EU streeft naar 10 procent brandstoffen uit gewassen in 2020. Dat doel kan volgens de Europese Commissie gehaald worden zonder veel schade aan de voedselvoorraad aan te richten.

De EU zal daarvoor wel gewassen moet importeren, maar Fischer Boel garandeert dat die gewassen alleen van duurzame akkers komen. "Bijvoorbeeld Rusland, Kazachtstan en Oekraïne kunnen de capaciteiten van hun akkers nog met meer dan de helft vergroten."