BRUSSEL - De problemen die worden veroorzaakt door namaakartikelen zijn groter dan gedacht. Dat bleek maandag in het Europees Parlement tijdens een bijeenkomst met experts.

Er blijken veel nepspeelgoed en namaakmedicijnen op de Europese markt te zijn, vooral uit China en Vietnam. Die producten voldoen vaak niet aan de regels en kunnen schadelijk zijn voor de consument.

Volgens Corien Wortmann, Europarlementariër voor het CDA, is het zaak de Europese Commissie tot actie te manen. "Het gaat niet alleen om nep-Guccitasjes, maar om de gezondheid en veiligheid van de Europese burger."

Dweilen

De Europese Unie probeert al jaren de productie van nepartikelen aan te pakken, maar zonder veel succes. "Het is dweilen met de kraan open, want de laatste jaren is de productie alleen maar toegenomen", aldus Wortmann.

De namaakindustrie kan volgens Danny Scorpecci van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) leiden tot minder werkgelegenheid en een lagere economische groei. "Bovendien lopen landen belastinginkomsten mis doordat nepproducten vaak gesmokkeld worden."

Scheermesjes

LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), een Franse producent van luxegoederen, wil een informatiecampagne starten voor Europese vakantiegangers deze zomer. Volgens directeur van LVMH Marc Antoine Jamet zijn mensen zich er vaak niet van bewust dat ze nepproducten kopen. Zelfs niet-luxeproducten als pennen en scheermesjes van Bic worden vaak nagemaakt en zijn amper van echt te onderscheiden.

Digitaal

De digitale piraterij is ook enorm toegenomen, wat vooral gevolgen heeft voor de muziekindustrie. Volgens Stefan Krawczyk, regionaal directeur bij de Internationale Federatie van Muziekproducenten, is 95 procent van de muziek die internetters verspreiden illegaal: "en dat heeft niet alleen gevolgen voor artiesten zelf, maar er staan duizenden banen op het spel. Het varieert van liedjesschrijvers tot productieassistenten."