BASEL - De voedselcrisis is een groot probleem, dat de wereldeconomie in zijn greep houdt en de inflatie aanjaagt. Dat stelden vertegenwoordigers van 's werelds meest invloedrijke centrale banken maandag vast op de tweemaandelijkse Global Economy Meeting in de Zwitserse stad Basel.

Met een stijging van meer dan 40 procent in een jaar, staat de voedselprijs hoog op de agenda van de centrale banken. ,,De druk op de voedselprijzen is een wereldwijd probleem, maar dit kan niet opgelost worden met monetaire middelen'', zei Slawomir Skrzypek, president van de Poolse Nationale Bank.

China

Volgens Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB), groeit de wereldeconomie nog steeds hard dankzij opkomende economieën, zoals China. De Fransman sprak echter wel over een wereldwijde 'significante inflatie'. "Dit is geen moment van voldoening'', aldus Trichet.

In China steeg de inflatie in het eerste kwartaal van 2008 naar 8 procent. ,,Het is nog te vroeg om van een trend te spreken'', zei Zhou Xiaochuan, president van de Chinese centrale bank. Zou ontkende dat de inflatie te maken zou hebben met de economische prestaties van zijn land.