RIJSWIJK - De vakbonden in het streekvervoer plannen stakingen tijdens het begin van de eindexamens. Dat hebben de werkgevers maandag naar buiten gebracht. Vakbond FNV Bondgenoten bevestigde dit.

"Als de publieksvriendelijke acties niet werken, moeten we blijkbaar meer pijn doen'', zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten. De bond zegt het heel vervelend te vinden voor de examenkandidaten. "We doen dit liever niet, maar leggen de verantwoordelijkheid bij de werkgevers.''

Die zeggen op hun beurt dat het aan de bonden ligt dat er niet meer wordt gesproken over een nieuwe cao. Ze zullen de bonden andermaal uitnodigen voor een gesprek. De cao-onderhandelingen voor het streekvervoer liepen begin april vast.

Publieksvriendelijke acties

Sinds vorige week houden de bonden publieksvriendelijke acties door geen kaartjes te controleren of strippenkaarten te stempelen. Wanneer die acties niets opleveren en daar begint het op te lijken, gaat het streekvervoer op 14 en 15 mei en op 20, 21 en 22 mei plat. De eerste schoolexamens beginnen op 19 mei.

LAKS

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft geen goed woord over voor het dreigement van de vakbonden. "Mensen leven jaren toe naar dit moment. Als je dan te laat komt voor je examen omdat de bus niet rijdt, dan is dat verschrikkelijk zuur'', aldus Sywert van Lienden.

Hij roept zijn achterban op om de ontwikkelingen rond de acties in het streekvervoer goed te blijven volgen en indien nodig alternatief vervoer te regelen.

Tegelijkertijd verwacht de LAKS-voorzitter niet dat de vakbonden hun dreigement waarmaken. "Op 14 en 15 mei willen ze ook al staken. Ik verwacht dat er eerder al een akkoord komt tussen de vakbonden en de werkgevers.''

Eisen

De bonden eisen 3,5 procent meer loon, de werkgevers bieden 11,5 procent in drie jaar. Ook willen zij dat nieuwe werknemers een 40-urige werkweek krijgen en de werkgevers willen niet langer betalen voor het eerste kwartier pauze van de chauffeurs.