DEN HAAG - De SP in de Tweede Kamer vindt dat gemeenten moeten melden welke dienstreizen zij met belastinggeld betalen. Gemeenteraadsleden hebben die gegevens nodig om te kunnen controleren of de reizen van burgemeester, wethouders en ambtenaren nuttig zijn.

SP-Kamerlid Ronald van Raak vraagt minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) gemeenten te verplichten deze informatie te verstrekken aan lokale volksvertegenwoordigers.

"Dan kunnen die beslissen of het wel of geen goede reizen zijn'', aldus Van Raak zaterdag. Hij reageerde op een onderzoek van RTL Nieuws naar de dienstreizen van dertien gemeenten in 2006 en 2007.

China

Uit het onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat gemeentebestuurders van Rotterdam in die periode driemaal naar China zijn geweest. Het betreft een netwerkreis van burgemeester Ivo Opstelten en twee reizen van afzonderlijke wethouders.

Ook andere gemeenten, waaronder Amsterdam, Utrecht en Tilburg, zijn diverse malen naar China geweest.

Verantwoording

Bestuurskundige Marcel Boogers van de Universiteit van Tilburg pleitte in RTL Nieuws eveneens voor meer verantwoording van de reizen naar het buitenland.