LAGOS - Rebellen in de olierijke Nigerdelta in Nigeria hebben drie oliebronnen van Shell opgeblazen. Het ging om de vijfde aanslag op de Nigeriaanse olieindustrie in de afgelopen weken, aldus bronnen binnen de Nigeriaanse veiligheidsdiensten.

Militante Nigerianen richten zich geregeld op oliebronnen, -leidingen of -medewerkers. Ze vinden dat de olieconcerns te weinig oliewinsten investeren in hun regio.

Armoede

Nigeria mag op papier met al zijn olie stinkend rijk zijn, in de praktijk leeft 60 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Het land is de grootste olieproducent van Afrika en het land behoort tot de belangrijkste olielanden ter wereld.

Olievelden

De exploitatie van de olievelden, die vooral in het zuidoosten liggen, begon in 1958. Nu zijn er veel internationale olieconcerns actief, zoals Shell. De oliewinning gaat sinds bijna twintig jaar gepaard met maatschappelijk protest, vooral van inwoners van de Niger-delta.

De overwegend militaire machthebbers hebben de afgelopen decennia gefaald om de economie minder afhankelijk te maken van olie en daarmee van de sterk wisselende olieprijzen op de markt.