AMSTERDAM - Connexxion sleept de Nederlandse Spoorwegen (NS) voor de rechter om te voorkomen dat zij meedoen aan aanbestedingen voor streekbusvervoer.

De spoorwegen schermen hun spoor af, waardoor Connexxion geen intercity's kan laten rijden, en de spoorwegen mogen daarom niet meedingen met aanbestedingen in andere vormen van openbaar vervoer. Dat stelt een woordvoerder van Connexxion zaterdag.

Intercity's

Connexxion wil intercity's inzetten maar de NS heeft tot 2015 een contract met de staat voor de inzet van deze treinen voor de lange afstand. De staat bezit tevens alle aandelen van de NS en zou bijvoorbeeld al eerder kunnen besluiten om het spoor in de aanbesteding te doen, licht de woordvoerder van Connexxion toe.

"De NS richt nu een busbedrijf op om streekbussen te laten rijden. Regelgeving verhindert echter dat bedrijven die hun eigen markt afschermen meedoen aan aanbestedingen in een andere markt", zegt de woordvoerder. "Wij vinden het prima als zij een eigen busbedrijf oprichten, maar dan willen wij ook intercity's op het spoor kunnen laten rijden."

NMa

Connexxion stapt ook naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Wanneer de rechtszaak dient, is nog onbekend. De NS was zaterdag was niet bereikbaar voor commentaar.