AMSTERDAM - De Belastingdienst heeft honderdduizenden huurtoeslagen over 2006 definitief vastgesteld zonder de gegevens die huurders opgaven te controleren. Dat blijkt volgens NRC Handelsblad uit interne correspondentie van de Belastingdienst.

De ongecontroleerde huurtoeslagen zouden samen goed zijn voor een bedrag van meer dan een miljard euro.

Volgens het dagblad gaat het om de helft van de 1,2 miljoen huurtoeslagen die worden toegekend. Bij deze groep moet de fiscus zich louter baseren op de opgave van de huurders zelf, omdat informatie van verhuurders of het ministerie van Vrom niet beschikbaar is. Deze aanvragers hoefden geen bewijsstukken zoals een huurcontract in te sturen.

Opgegeven

In de correspondentie zou staan dat de kans 'reëel' is dat in deze groep te hoge huren zijn opgegeven. Daardoor krijgen huurders soms zo veel toeslag dat hun huur wordt gereduceerd tot enkele tientjes, schrijft het dagblad.

Afgelopen maand is over 960 duizend van de 1,2 miljoen aanvragen over 2006 een definitieve beslissing genomen. Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) schreef vorige week nog aan de Tweede Kamer dat er onbewust fouten zijn gemaakt bij 8200 toeslagen.

Proces

De Belastingdienst zegt in NRC Handelsblad de opgegeven huren wel degelijk te controleren met een nieuw toezichtsproces, maar volgens het dagblad blijkt uit de interne correspondentie dat de dienst over zo'n proces nog slechts nadenkt.