Problemen bij miljoenen computers door gestolen formule

LONDEN - Miljoenen nieuwe computers, televisies en hifisets kunnen mogelijk in brand vliegen of exploderen door een fout overgeschreven gestolen formule voor condensators. Verscheidene grote bedrijven hebben al toegegeven dat ze problemen ondervinden door het mankement in de condensator; een onderdeel dat elektrische lading vasthoudt, zo meldt de Britse krant The Independent op zaterdag.

De formule werd in 2001 door een werknemer van een Japans bedrijf naar China gesmokkeld. De man ging werken bij de firma Luminous Town Electric, maar zijn ondergeschikten weken aan het einde van 2001 uit naar Taiwan en namen de formule mee.

Naar nu blijkt schreven zij deze handleiding voor het maken van de condensators verkeerd over, waardoor het elektrische component gemankeerd in computers, televisies en andere elektrische apparaten terechtkwam. Taiwan produceert 30 procent van 's werelds elektrische condensators en levert aan de meeste grote computerfabrikanten.

IBM heeft al laten weten problemen te ondervinden. Ook Dell heeft bevestigd last te hebben van het mankement. Door de foute assemblage begint een onderdeel van de condensator na een paar uur in gebruik te zijn geweest met het lekken van gas. Daardoor kan het metalen omhulsel van de condensator barsten, waardoor weer een nieuwe lekkage ontstaat die brand veroorzaakt.

Het is nog steeds niet bekend welk Taiwanees bedrijf de slechte condensators heeft geleverd. Ook staat het niet vast hoeveel van deze apparaten nog in gebruik zijn. Enkele grote computerfabrikanten hebben nog steeds niet publiekelijk toegegeven dat er mogelijk iets mis is met hun nieuwe apparaten, hoewel deskundigen melden dat er wel degelijk problemen zijn.

Tip de redactie