MILAAN - Het Italiaanse zuivelconcern Parmalat heeft een schikking getroffen met aandeelhouders die een gezamenlijke zaak tegen het bedrijf hadden aangespannen in de Verenigde Staten. Ze krijgen 10,5 miljoen aandelen, waarmee een bedrag van in totaal 24 miljoen euro is gemoeid.

Volgens analisten is dit bedrag "significant lager" dan verwacht. Het concern betaalt ook nog eens 1 miljoen euro aan juridische kosten.

De aandeelhouders stapten naar de rechter om genoegdoening te krijgen van de schade die zij hadden geleden door de teloorgang van Parmalat in 2003. Zij schatten de schade op 5 miljard euro.

Boekhouding

Parmalat moest eind 2003 uitstel van betaling aanvragen nadat een gat in de boekhouding was ontdekt van 14,3 miljard euro. Tienduizenden kleine beleggers verloren toen hun geld. Rond het schandaal lopen nog meerdere rechtszaken in Italië.

De voormalige top van het concern is ook aangeklaagd, onder meer voor faillissementsfraude, valstheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Parmalat maakte in afgeslankte vorm een doorstart.