AMSTERDAM - Veel Nederlanders hadden zich van tevoren voorgenomen om op Koninginnedag geen grote uitgaven te doen. Er liepen woensdag echter meer 'big spenders' rond op de vrijmarkten en elders dan verwacht, blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van Postbank.nl.

Postbank peilde een dag voor het Oranjefeest onder 48.600 bezoekers van zijn website hoeveel ze van plan waren te besteden aan boeken, kledingstukken, drank en hapjes en wat dies meer zij.

Meer dan 50 euro, dacht 12 procent. Minder dan 10 euro, meende 53,7 procent. Op donderdag, de dag na Koninginnedag, blijkt uit de 43.500 reacties dat 14 procent meer dan 50 euro heeft uitgegeven, en dat 58 procent 10 euro of minder lapte.

Weer

De economen van Postbank denken desondanks niet dat er in totaal (horecauitgaven, aankopen op vrijmarkt en andere bestedingen) meer is uitgegeven dan vorig jaar op Koninginnedag, toen het weer een stuk gunstiger was.

Vorig verkochten 1,8 miljoen mensen voor meer dan 200 miljoen euro aan spullen op de vrijmarkten. ING, waarvan Postbank onderdeel is, verwacht volgende week dinsdag de vrijmarktomzet van dit jaar bekend te kunnen maken.