UTRECHT - Niet alleen op Koninginnedag gaven chauffeurs gehoor aan de oproep van de bonden om geen plaatsbewijzen te controleren of strippenkaarten te stempelen. Ook op Hemelvaartsdag waren de zogeheten publieksvriendelijke acties een succes.

Dat liet een woordvoerster van FNV Bondgenoten donderdag weten.

De vakbond is tevreden met de grote actiebereidheid. " De mensen laten zien dat het hen menens is. Ik hoop dat die boodschap bij de werkgevers doorkomt", aldus bestuurder Janny Koppens.

Rustig

Volgens een woordvoerder van CNV Stads- en Streekvervoer gaat het goed met de acties, maar is het wel rustig. "Dat komt omdat het Hemelvaart is en er is sprake van een zondagdienstregeling. Daardoor zijn minder chauffeurs aan het werk."

De zegsman stelt dat de werknemers verontwaardigd zijn dat werkgevers dreigen 50 procent van het loon in te houden "alleen omdat ze geen vervoersbewijzen controleren". Onder veel werknemers heerst het gevoel dat "als het zo moet, zij ook de helft van hun werk gaan doen", aldus de woordvoerder.

Koel

"Maar we vragen mensen het hoofd koel te houden. We willen op dit moment alleen publieksvriendelijke acties."

Ook Koppens liet weten dat de dreiging van inhoudingen op het loon de chauffeurs uitlokken om de publieksvriendelijke actievorm vaarwel te zegen. "Donderdagochtend leidde dit in Leiden al tot een werkoverleg van enkele uren waardoor er geen bussen uitreden."

Koninginnedag

De bonden begonnen op Koninginnedag met de eerste publieksvriendelijke actie om de werkgevers in het streekvervoer tot een beter cao-bod te dwingen. FNV Bondgenoten wil een éénjarige cao met een loonsverhoging van 3,5 procent en een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 procent.

Ook wil de bond afspraken maken over sociale veiligheid voor chauffeurs (en passagiers), betere beloning van jonge chauffeurs en wil ze dat werknemers hun doorbetaalde pauze houden en 'ontziemaatregelen' voor oudere werknemers blijven bestaan.

Op 5 en 6 mei en Pinksteren (11 en 12 mei) staan nog meer acties gepland.