Consumentenvertrouwen VS maakt flinke sprong

NEW YORK - Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de eigen economie is deze maand flink toegenomen. Het indexcijfer dat het vertrouwen weergeeft, kwam over de maand mei uit op 92,1, zo meldde de University of Michigan vrijdag. Vorige maand stond het cijfer op 86.

De stijging is sterker dan analisten hadden verwacht. Met een stand van 92,1 is het Amerikaanse consumentenvertrouwen op het hoogste niveau sinds juni vorig jaar.

Stimuleren

Het goede gevoel wordt gevoed door het einde van de oorlog in Irak, dalende brandstofprijzen, een lage hypotheekrente en oplopende aandelenkoersen. President Alan Greenspan van het Amerikaanse centralebankenstelsel Fed wees vorige week al op deze elementen. Hij merkte op dat zulke ontwikkelingen de uitgaven van de gemiddelde Amerikaanse consument zal stimuleren. Consumentenuitgaven bepalen voor meer dan tweederde de omvang van de Amerikaanse economie.

In tegenstelling tot het opgelopen consumentenvertrouwen schat de Amerikaanse burger zijn financiële positie minder rooskleurig in dan een maand geleden. Het indexcijfer daarvan liep terug van 96,4 naar 93,2.

Vertrouwen in toekomst

Het vertrouwen in de toekomst nam daarentegen erg sterk toe. Uitgaande van een periode van een tot vijf jaar liep het vertrouwenscijfer op van 79,3 in april tot 91,4 in mei.

Analisten leiden hieruit af dat de economische groei in de Verenigde Staten in de loop van dit jaar zal versnellen, tot mogelijk 3,8 procent in het laatste kwartaal. Donderdag stelde het ministerie van Handel het groeicijfer voor het eerste kwartaal 0,3 procentpunt naar boven bij tot 1,9 procent.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie