ROTTERDAM - Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever wil in 2015 alleen nog palmolie gebruiken die op duurzame wijze is verbouwd. Dat heeft de onderneming donderdag meegedeeld. Alle palmolie die Unilever in Europa gebruikt moet al binnen drie tot vier jaar duurzaam zijn.

Unilever wil dat de palmolie, die vooral wordt gebruikt in voedingsmiddelen en cosmetica, een duurzaamheidscertificaat krijgt. De multinational is lid van de RSPO (de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie) een overlegorgaan dat de duurzaamheidsproblemen rond palmolie moet aanpakken.

De productie van de olie leidt veelal tot de kap van oerbossen en aantasting van de biodiversiteit in verscheidene landen. Onder meer in Indonesië verdwijnt daardoor het leefgebied van de orang-oetan.

Greenpeace

Greenpeace reageerde donderdag positief op het voornemen van Unilever. De milieuorganisatie benadrukte echter dat het voornemen van de multinational alleen zin heeft als Unilever zich nu al inzet voor de strijd tegen ontbossing. Anders is er tegen 2015 geen bos meer over zijn, aldus Greenpeace.

Greenpeace is overigens sceptisch over de rol van RSPO. Volgens de organisatie is er sinds de oprichting van het overlegorgaan "nog geen boom minder gekapt".