AMSTERDAM - De krapte op de arbeidsmarkt voor leraren noopt scholen ertoe leraren bij elkaar weg te kopen. Daartoe worden speciale bemiddelingsbureaus ingeschakeld, die ook extra's bieden als een leaseauto voor een nieuwe docent.

Ook zijn er bonussen voor leraren die een nieuwe collega aanleveren. Voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad, sectororganisatie voor voortgezet onderwijs, bevestigt dit naar aanleiding van een artikel van de Volkskrant.

Volgens Slagter gaat het nog om incidenten, maar kunnen de lerarentransfers negatieve gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt.

Rondpompen

De salarissen van docenten lopen op, waardoor scholen, ondanks hun door minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) verruimde budgetten, mogelijk niet meer docenten kunnen aantrekken. "Ik snap wel dat scholen op een krappe arbeidsmarkt naar dit soort middelen grijpen, maar het rondpompen van leraren is natuurlijk niet de bedoeling."

Twee weken geleden sloten de onderwijsvakbonden, schoolbesturen en minister Plasterk een akkoord over het aantrekkelijker maken van het vak van leraar. Voor het komende schooljaar zet dat nog geen zoden aan de dijk. Scholen die dringende vacatures hebben -vooral in de Randstad is de nood hoog- zijn dus genoodzaakt tot noodmaatregelen.

Wegkopen

In het akkoord werd onder meer besproken dat een regeling waarmee oudere leraren minder kunnen werken blijft bestaan en dat de lerarensalarissen omhoog gaan. Door het wegkopen van leraren zouden de salarissen nog verder kunnen stijgen.